Gebouwen rond het Binnenhof

Het Binnenhof in Den Haag, waar de Eerste en Tweede Kamer zitten, is al heel lang de plaats van waaruit Nederland wordt bestuurd.

Het Binnenhof

Foto van het Binnenhof: de Ridderzaal

Willem II liet in de 13de eeuw de Ridderzaal bouwen. De muren van de Ridderzaal zijn wel 1,2 meter dik. Het was een kasteel waar hij woonde en belangrijke gasten ontving.

Vroeger was het Binnenhof de woonplaats van verschillende graven. Er stonden woningen, boerderijen, een bakkerij en een smederij. Later zijn er steeds meer gebouwen neergezet en kregen ook de Staten-Generaal een vergaderzaal op het Binnenhof.

Nu is het de plaats waar de koning op Prinsjesdag de troonrede voorleest.

Prins Maurits was één van de bewoners van het Binnenhof. Hij heeft de hoge hoektoren aan de rand van de Hofvijver laten bouwen. Deze toren wordt nu nog steeds Mauritstoren genoemd.

Het Binnenhof is het politieke centrum van Nederland. Links van de Ridderzaal is de Eerste Kamer en rechts de Tweede Kamer. Achter de Ridderzaal is het ministerie van Algemene Zaken. Daar werkt de minister-president.

 

Rolzaal

Foto van de Rolzaal

De Rolzaal was het huis van graaf Willem II en zijn familie. Vanaf 1511 werd deze zaal gebruikt voor rechtszaken. De beslissingen van de rechters werden op grote rolpapieren in de zaal opgehangen. Vandaar de naam Rolzaal.

De Rolzaal is een hele oude zaal die je tijdens rondleidingen niet meer kunt bezoeken. De zaal wordt gebruikt voor speciale presentaties of vergaderingen.

Wel je meer weten over de geschiedenis van het Binnenhof, kijk dan ook eens in het dossier Geschiedenis van de Nederlandse democratie.

 

De Eerste Kamer

Foto gebouw Eerste Kamer vanaf de Hofvijver met de Mauritstoren

In de 17de eeuw is het Binnenhof voor een deel afgebroken en is de vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland gebouwd. Eind 18de en begin 19de eeuw is de vergaderzaal gebruikt als militaire school. Sinds 1849 is het de vergaderzaal van de Eerste Kamer.

Hier vergaderen de 75 leden van de Eerste Kamer. De zaal heeft een heel bijzonder plafond: een groot schilderij waarop je allemaal mensen ziet uit andere landen, die ‘luisteren’ naar wat er wordt gezegd.

 

De Tweede Kamer

Foto van de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer begon in 1815 met 55 Kamerleden die vergaderden in de oude Balzaal. Tussen 1900 en 1956 liep dit aantal op tot 100. Toen in 1956 het aantal leden tot 150 werd uitgebreid, werd de Oude Zaal te klein. Ze zaten niet meer met twee maar met drie mensen in hetzelfde bankje. Nu wordt de zaal gebruikt voor lezingen, presentaties, concerten en speciale gebeurtenissen zoals het bekendmaken van de uitslag van de verkiezingen.

Daarom is er in 1992 een nieuwe zaal gekomen voor de plenaire vergaderingen.

Foto van de vergaderzaal van de Tweede Kamer vanaf de publieke tribune

Sinds 28 april 1992 vergadert de Tweede Kamer in de nieuwe halfronde vergaderzaal in de nieuwbouw van de Tweede Kamer.

Iedereen kent de blauwe stoelen van de Kamerleden wel. De zaal lijkt een beetje op het Nederlandse landschap: de stoelen zien eruit als tulpen, het tapijt is groen als gras en het blauwgrijze plafond is de ‘lucht’.

De Tweede Kamer bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder de voormalige ministeries van Justitie en Koloniën en een oud hotel. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden, met als centrale plek de grote hal: de Statenpassage.

afbeelding handelingenkamer van de Tweede Kamer

Trêveszaal

In 1696 werd een zaal gebouwd waar gasten van de Staten-Generaal op een nette manier ontvangen konden worden. De leden van de Staten-Generaal hebben hier ook hun eerste vergaderingen gehouden. De naam Trêveszaal of Trêveskamer, betekent kaartenkamer. De Stadhouder gebruikte de kaartenkamer om in de 80-jarige oorlog gevechten voor te bereiden.

De Trêveszaal is sinds 1977 de vaste vergaderzaal van de ministerraad. De Trêveszaal en de ernaast gelegen Statenzaal worden ook gebruikt voor officiële ontvangsten van de minister-president en de ministerraad.

 

Het torentje

Foto van het torentje: de werkkamer minister-president

Eén van de oudste gebouwen aan het Binnenhof is het Torentje. De graven van Holland gebruikten het Torentje vroeger als zomerhuisje. Later was het een herberg en daarna een kantoor. In 1849 gebruikte minister van Binnenlandse Zaken Thorbecke het Torentje als werkkamer.
Bovenin is sinds de vorige eeuw de werkkamer van de minister-president te vinden.

Moeilijke woorden