Wat doet een Tweede-Kamerlid?

8.30-10.30 uur: Post en e-mail lezen en bespreking met persoonlijk medewerker

Op dinsdag begint de Tweede Kamer pas om twee uur ’s middags met vergaderen. Dat lijkt laat, maar rond half negen komt het Kamerlid aan bij de Tweede Kamer. Eerst gaat hij of zij naar een eigen kantoor om de post en e-mail te lezen. Kamerleden ontvangen bergen post en honderden e-mails per dag, je kan je dus wel voorstellen dat het vaak niet lukt om iedereen snel antwoord te geven. Om toch alles netjes af te handelen hebben Tweede-Kamerleden een persoonlijk medewerker. Deze helpt het Kamerlid met van alles en nog wat. Ook met het maken van afspraken voor werkbezoeken. Bijvoorbeeld aan een ziekenhuis om te zien of nieuwe plannen van de minister wel goed werken.

10.30-12.00 uur: Fractievergadering

Binnen een fractie moeten de Kamerleden natuurlijk goed van elkaar weten welke onderwerpen de komende dagen en weken in de Kamer worden behandeld. Daarom houden ze vaak fractievergaderingen, die onder leiding staan van de fractievoorzitter. In deze vergadering spreken ze ook over algemene fractiezaken, bijvoorbeeld welke Kamerleden naar welk werkbezoek gaan en wie naar welk tv-programma gaat om over politieke zaken te spreken. Het belangrijkste is natuurlijk wat ze van de plannen en nieuwe wetten van de regering vinden.

12.00- 12.30 uur: Lunch

In de Tweede Kamer zijn drie restaurants. Twee restaurant zijn open voor iedereen die binnen de Tweede Kamer werkt. In het derde restaurant mogen alleen Kamerleden eten.

12.30 – 13.00 uur: Petitie in ontvangst nemen

Op het Plein in Den Haag, recht voor de deur van de Tweede Kamer, staan vaak mensen te demonstreren. Ze willen dat de Kamerleden naar hen luisteren en iets aan hun problemen doen. Sommige mensen doen dat met spandoeken en kreten. Andere mensen geven een petitie aan de Kamerleden. Een petitie is een document waarin precies staat beschreven wat het probleem is. Onderaan de petitie staan vaak de handtekeningen van alle mensen die het met dit probleem eens zijn en ook vinden dat de Kamerleden er iets aan moeten doen.

14.00 – 15.00 uur: Vragenuurtje

Op dinsdag om 14.00 uur hebben alle Tweede-Kamerleden de kans om vragen te stellen aan een minister of staatssecretaris. De ministers of staatssecretarissen komen dan speciaal een uurtje naar de Tweede Kamer om alle vragen te beantwoorden. Dit uurtje heet het vragenuurtje. Het vragenuurtje wordt ook altijd live op televisie uitgezonden. Voordat het vragenuurtje begint moeten de Kamerleden zeggen aan welke ministers en staatssecretarissen ze vragen willen stellen. Ook moeten ze hun vragen alvast inleveren op papier, zodat de ministers of staatssecretarissen zich kunnen voorbereiden. De vragen die gesteld worden gaan vaak over hele actuele onderwerpen die je bijvoorbeeld in de krant hebt kunnen lezen of op televisie hebt kunnen zien.

15.00 – 17.00 uur: Commissievergadering

Omdat niet alles in de plenaire vergadering (waarbij alle Kamerleden aanwezig zijn) besproken kan worden, zijn er binnen de Tweede Kamer aparte commissies. Een commissie is een groep Kamerleden die met elkaar vergadert over een onderwerp, bijvoorbeeld over: onderwijs, gezondheidszorg of justitie. Zo’n vergadering heet een commissievergadering.

15.00 – 20.00 uur: Plenaire vergadering

Om drie uur is de plenaire vergadering van de Tweede Kamer al begonnen maar niet elk Kamerlid hoeft daar de hele tijd bij aanwezig te zijn. In de tussentijd zitten veel Kamerleden in commissievergaderingen. In de Tweede Kamer debatteren de Kamerleden niet alleen over wetsvoorstellen maar ook over zaken die op dat moment belangrijk zijn in de politiek. Bij vergaderingen over wetsvoorstellen kunnen Tweede-Kamerleden iets doen wat Eerste-Kamerleden niet kunnen: ze kunnen voorstellen een bestaand wetsvoorstel te veranderen. Een voorstel indienen om een wetsvoorstel te veranderen heet een amendement indienen.

20.00 – 21.00 uur: Diner

Na een lange middag van vergaderingen eten de Kamerleden in een van de twee restaurants in de Tweede Kamer hun avondeten. Daarna staan vaak de journalisten klaar die willen weten wat er die dag allemaal in de Kamer is gebeurd.

21.00 – 22.30 uur: Interview in Hilversum

Vaak worden Kamerleden gevraagd voor televisieprogramma’s. Ze moeten dan hun mening geven over zaken die op dat moment belangrijk zijn in de politiek, of dingen die in de wereld aan de hand zijn. Let maar eens op als je televisie kijkt. Dan zie je de Kamerleden vast voorbijkomen. Als je meer over een bepaald Kamerlid wilt weten, kan je informatie over hem of haar vinden op deze site.