Ballekom, Pim van (VVD)

Portret van Pim van Ballekom  (VVD)

Pim van Ballekom

VVD
Geboren op 2 December 1956 (65 jaar oud)
Woont in Lasne (België)

Pim van Ballekom is vanaf 11 juni 2019 lid van de VVD-Fractie in de Eerste Kamer. Als Kamerlid is hij o.a. lid van de commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking en Europese Zaken.

Wat is uw hobby?

Ik heb vele hobby’s, waaronder het lezen van literatuur, koken, tennissen en ook toch de politiek.

Heeft u een huisdier?

Wij hebben een hond en een paard, en we hadden vroeger ook poezen.

Wat is uw lievelingseten?

Een hele moeilijke vraag, wat is je lieveling-eten. Ligt een beetje aan het seizoen. Met inventiviteit kan je met verse producten vrijwel alles lekker maken. Maar in de winter is het misschien sla-stamppot en in de zomer paella met een goed glas wijn.

Van welk soort muziek houdt u?

Ook dit is een moeilijke vraag omdat het van je stemming af hangt, maar ik ben een enorme fan van Sting en Jacques Brel, heel verschillend, maar prachtig. En dan heb ik het niet eens over klassieke en gregoriaanse muziek, maar het gaat misschien te ver om daarop dieper in te gaan.

Waar kunnen we u ’s nachts voor wakker maken?

Inderdaad, ‘s-nachts slaap ik en ben ik nergens voor wakker te maken, dat is overigens toch al vrij moeilijk want ik slaap normaal gesproken overal doorheen.

Wat is het leukste aan ‘Kamerlid zijn’?

Het leuke van het Eerste Kamerlidmaatschap in mijn positie is dat je je ervaring kunt inzetten, je netwerk actueel houdt, je hersenen blijft trainen en je ook nieuwe leuke mensen ontmoet.

Wie is uw grote voorbeeld?

Mijn grote voorbeeld, tja. Grote voorbeelden voor mij zijn mensen die hun uiterste best doen wat van het leven te maken en goed zijn in hun werk. Zo was mijn vader de beste schoenmaker uit het dorp en mijn grootvader een politiek geïnteresseerde klompenmaker. Ik ben lid van de VVD geworden in de tijd van Hans Wiegel, een politicus die standpunten helder en aansprekend kan verwoorden, humor en relativeringsvermogen heeft. Kortom ook een mooi voorbeeld. Overigens geldt dat ook voor Frits Bolkestein, een totaal ander persoon, maar zeer inspirerend.

Speelt u een instrument?

Ik heb in mijn jeugd op verzoek van mijn ouders een poging gedaan om een instrument te bespelen, maar het was verloren moeite. Het antwoord is dus neen.

Heeft u kinderen?

Ik heb een lieve vrouw en twee schatten van kinderen. Een meisje en een jongen. Ze werken beiden, zijn zeer gemotiveerd en internationaal georiënteerd en daarnaast ook gewoon heel lief en attent.

Wat wilde u worden toen u klein was?

Wat ik precies wilde worden, stond mij nooit scherp voor de geest. Ik ben rechten in Leiden gaan studeren en met een schuin oog naar het burgemeestersambt gekeken. Maar aan het begin van mijn loopbaan werd ik gevraagd naar Brussel te gaan, kortom dat perspectief raakte op een zijspoor. Wel wilde ik altijd politiek actief blijven en ben dat ook al heel lang, vandaar dat ik het nu ook erg leuk vind zitting te hebben in de Eerste Kamer.