Digilessen voor in de klas

Digitale lessen

Deze lessen gaan over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op de werking van de parlementaire democratie in Nederland. Ze zijn bedoeld voor gebruik op het digitale bord in de klas. De informatie wordt op een speelse manier aangeboden waarna quizvragen worden gesteld om de kennis te testen. U kunt zelf bepalen hoeveel tijd u in de les besteedt aan de digitale lessen. Het is modulair opgebouwd en u kunt zelf bepalen welke onderdelen u behandelt en hoelang.

Digiles: Eerste Kamer

Hoe wordt de Eerste Kamer gekozen? Wat doen Eerste Kamerleden? Wat zijn getrapte verkiezingen en hoe word je Voorzitter van de Kamer? Al dit soort vragen komen aan de orde in de digitale les Eerste Kamer. Het lespakket laat leerlingen kennis maken met de vorming van een nieuwe Eerste Kamer via getrapte verkiezingen. Voor in de klas en geschikt voor op het digitale bord.

 

Digiles: Tweede Kamer

Wat gebeurt er na de verkiezingen? Hoe wordt de regering gevormd? Wat is het verschil tussen oppositie en coalitie? Al dit soort vragen komen aan de orde in de digitale les Tweede Kamer. Een korte interactieve les over het proces na de verkiezingsuitslag tot aan de formatie van het nieuwe kabinet. Voor in de klas en geschikt voor op het digitale bord.

 

Coalitiespel

Bij zowel de digiles van de Eerste Kamer als de Tweede Kamer is er de de mogelijkheid het coalitiespel te spelen. Het coalitiespel laat leerlingen ontdekken hoe je een coalitie vormt.

Het coalitiespel

Digiles : 200 jaar Staten-Generaal

De Eerste en Tweede Kamer vierden in 2015 het 200 jarig bestaan. De Derde Kamer heeft ter ere van dit jubileum een digiles gemaakt. De digiles 200 jaar Staten Generaal geeft onder andere antwoord op vragen als: wanneer kregen vrouwen stemrecht? En wanneer werd kinderarbeid afgeschaft?

In de digiles wordt je meegenomen door de tijd: van 1815 naar de toekomst. De digiles bestaat uit 8 korte animaties met een vraag. De onderwerpen gaan over belangrijke wijzigingen die in de afgelopen 200 jaar door de beide Kamers zijn doorgevoerd. Twee kinderen reizen door de tijd en verbazen zich over wat er allemaal is veranderd in de politiek. De reis eindigt in de toekomst, in het jaar 2065, met de vraag: hoe zouden de Staten-Generaal er dan uit zien?

afbeelding uit de digiles 200 jaar Staten-generaal

Digiles: Grondwet

Wat is de Grondwet? Hoe wordt de Grondwet gewijzigd? Al dit soort vragen komen aan de orde in de digitale les Grondwet. Een korte les geschikt voor het digibord in de klas.