Informatie over het lesprogramma

Lesprogramma

Het lesprogramma van de Derde Kamer staat in het teken van de ‘Week van de politiek’. In deze week valt Prinsjesdag (de derde dinsdag van september). Een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek, want het betekent het begin van het nieuwe parlementaire jaar. De koning komt in de gouden koets naar het Binnenhof en leest in de Ridderzaal de Troonrede voor namens de regering.

Doel

De ‘Week van de politiek’ vormt een goede aanleiding om in de klas aandacht te besteden aan politiek en democratie. Wat doen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer? Wie mogen er stemmen? En wie is de baas van Nederland? Deze en andere vragen komen aan de orde. Doel is dat leerlingen hierop antwoord vinden met behulp van de filmpjes en deze website en de vragen beantwoorden in het Handboekje Politiek. Ook is er een debatspel, waarin leerlingen leren met elkaar in debat te gaan.

Opzet

Het lesprogramma duurt vier dagen en neemt ongeveer één uur per dag in beslag. Vanwege de actualiteit verdient het de voorkeur het lesprogramma in de ‘Week van de politiek’ (derde week van september) te behandelen. Maar het is ook mogelijk het lesprogramma op een ander moment in het jaar te gebruiken. De opzet van de vier dagen is hetzelfde. Alleen de thema’s verschillen per dag. Elke les begint met een filmpje, waarna de leerlingen opdrachten maken in hun handboek. Vervolgens is er een debatspel.