Het Binnenhof
Hieronder zie je een foto van het Binnenhof. Als je op de roze bollen (knoppen) klikt, lees je meer over de gebouwen en geschiedenis van het Binnenhof.
Het Torentje Nu

Aan de kant van de Hofvijver staat het Torentje. Bovenin is sinds de vorige eeuw de werkkamer van de minister-president te vinden.
Het Torentje Toen

Eén van de oudste gebouwen aan het Binnenhof is het Torentje. De graven van Holland gebruikten het Torentje vroeger als zomerhuisje. Later was het een herberg en daarna een kantoor. In 1849 gebruikte minister van Binnenlandse Zaken Thorbecke het Torentje als werkkamer.
Trêveszaal Nu

De Trêveszaal is sinds 1977 de vaste vergaderzaal van de ministerraad. De Trêveszaal en de ernaast gelegen Statenzaal worden ook gebruikt voor officiële ontvangsten van de minister-president en de ministerraad.
Trêveszaal Toen

In 1696 werd een zaal gebouwd waar gasten van de Staten-Generaal op een nette manier ontvangen konden worden. De leden van de Staten-Generaal hebben hier ook hun eerste vergaderingen gehouden. De naam Trêveszaal of Trêveskamer, betekent kaartenkamer. De Stadhouder gebruikte de kaartenkamer om in de 80-jarige oorlog gevechten voor te bereiden.
Eerste Kamer Nu

Hier vergaderen de 75 leden van de Eerste Kamer. De zaal heeft een heel bijzonder plafond: een groot schilderij waarop je allemaal mensen ziet uit andere landen, die 'luisteren' naar wat er wordt gezegd. Soms wordt de zaal ook gebruikt voor tv-programma's zoals het Nationaal Dictee.
Eerste Kamer Toen

De zaal werd sinds 1655 gebruikt voor vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland. Sinds 1849 is het de vergaderzaal van de Eerste Kamer.
Rolzaal Nu

De Rolzaal is een hele oude zaal die je tijdens rondleidingen niet meer kunt bezoeken. De zaal wordt gebruikt voor speciale presentaties of vergaderingen.
Rolzaal Toen

De Rolzaal was het huis van graaf Willem II en zijn familie. Vanaf 1511 werd deze zaal gebruikt voor rechtszaken. De beslissingen van de rechters werden op grote rolpapieren in de zaal opgehangen. Vandaar de naam Rolzaal.
Ridderzaal Nu

De Ridderzaal is één van de oudste zalen op het Binnenhof. Op Prinsjesdag spreekt de koning hier de troonrede uit. In de troonrede legt de regering de plannen uit voor het komende jaar.
Ridderzaal Toen

Willem II, de zoon van graaf Floris IV, liet de Ridderzaal rond 1247 bouwen. Het was een kasteel waar graaf Willem II kon wonen en belangrijke gasten ontvangen.
Binnenhof Nu

Het Binnenhof is het politieke centrum van Nederland. Links van de Ridderzaal is de Eerste Kamer en rechts de Tweede Kamer. Achter de Ridderzaal is het ministerie van Algemene Zaken. Daar werkt de minister-president.
Binnenhof Toen

Vroeger was het Binnenhof de woonplaats van verschillende graven. Er stonden woningen, boerderijen, een bakkerij en een smederij. Later zijn er steeds meer gebouwen neergezet en kregen ook de Staten-Generaal een vergaderzaal op het Binnenhof.
Oude zaal Nu

De Tweede Kamer begon in 1815 met 55 Kamerleden met vergaderen in de oude Balzaal. Tussen 1900 en 1956 liep dit aantal op tot 100. Toen in 1956 het aantal leden tot 150 werd uitgebreid, werd de Oude Zaal te klein. Nu wordt de zaal gebruikt voor lezingen, presentaties, concerten en speciale gebeurtenissen zoals het bekendmaken van de uitslag van de verkiezingen.
Oude zaal Toen

De Tweede Kamer begon in 1815 met 100 Kamerleden, maar toen er later 50 bijkwamen werd het wat krap: ze zaten niet meer met twee maar met drie in hetzelfde bankje. Daarom is er in 1992 een nieuwe zaal gekomen voor de plenaire vergaderingen.
Tweede Kamer Nu

Sinds 1992 vergadert de Tweede Kamer in deze zaal. Iedereen kent de blauwe stoelen van de Kamerleden wel. De zaal lijkt een beetje op het Nederlandse landschap: de stoelen zien eruit als tulpen, het tapijt is groen als gras en het blauwgrijze plafond is de 'lucht'.