De regeringDe koning en de ministers. bestaat uit de ministers en de koningIn een koninkrijk zoals Nederland is de Koning het staatshoofd. Iemand wordt koning door erfopvolging: het oudste kind van de koning(in) wordt meestal de volgende koning(in). De Koning wordt dus niet gekozen door het volk. Sinds 30 april 2013 is Koning Willem-Alexander het staatshoofd van Nederland. Landen die geen koninkrijk zijn, noem je meestal een republiek en die hebben dan vaak een president als staatshoofd.. De regering gaat aan het begin van de kabinetsperiode altijd op de foto.
Het kabinet
Het kabinetHet gehele team van alle ministers en staatssecretarissen. bestaat uit de ministers en staatssecretarissen.
Een nieuw gevormd kabinet krijgt de naam van zijn minister-presidentDe minister die de vergaderingen van de ministerraad voorzit en in de praktijk de leider van het kabinet is. Een andere naam voor minister-president is premier.. Bijvoorbeeld ‘kabinet Schoof’: dat is het kabinet waarin Dick Schoof minister-president is.
Taak van het kabinet
Het kabinet heeft als belangrijkste taak om Nederland te besturen en alle wetten uit te voeren. Dat doen de ministers en staatssecretarissen vanuit hun ministeries.
Aan het begin van de kabinetsperiode maken de ministers plannen voor wat ze in de komende vier jaar willen bereiken. Die plannen schrijven ze op in een regeerakkoordEen lijst met afspraken tussen de partijen die samen de regering vormen. Deze afspraken gaan over de plannen die de regeringspartijen de komende jaren willen uitvoeren..
De ministers
Een ministerIemand die lid is van de regering en leiding geeft aan een ministerie. geeft politieke leiding aan zijn ministerieHet kantoor van een minister en staatssecretaris. Hier werken veel mensen die de minister helpen om plannen te maken en deze plannen uit te voeren. De mensen die op een ministerie werken, heten ambtenaren.. Een minister kan daar hulp bij krijgen van een andere minister of van een of meer staatssecretarissen.
Voorbeeld: de minister van Onderwijs geeft leiding aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij of zij wordt geholpen door de staatssecretarisIemand die lid is van kabinet en binnen een ministerie de minister helpt met alle plannen. De staatssecretaris is verantwoordelijk voor het beleid van een deel van het ministerie en kan daarover, net als de minister, door de Kamers ter verantwoording geroepen worden. voor Primair en Voortgezet onderwijs.
Ministerraad
De ministers vormen samen de ministerraadDe vergadering van alle ministers. De ministerraad vindt iedere vrijdag plaats.. De ministers vergaderen iedere vrijdag. Dan praten ze over nieuwe plannen. De minister-president zit deze vergaderingen voor. De staatssecretarissen zijn hierbij niet aanwezig.
De minister-president
De minister-president is eigenlijk gewoon een minister: de minister van Algemene Zaken. Maar hij heeft een bijzondere taak: hij zorgt voor eenheid in wat het kabinet doet en hij zit de vergaderingen van de ministerraad voor.
Kabinet Schoof:
Het kabinet Schoof is op 2 juli 2024 aangetreden.
Dit zijn de ministers van het kabinet Schoof:
- Minister-President, Minister van Algemene Zaken: Dick Schoof
- Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tevens viceminister-president: Fleur Agema
- Minister van Klimaat en Groene Groei, tevens viceminister-president: Sophie Hermans
- Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tevens viceminister-president: Eddy van Hijum
- Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, tevens viceminister-president: Mona Keyzer
- Minister van Buitenlandse Zaken: Caspar Veldkamp
- Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: Reinette Klever
- Minister van Justitie en Veiligheid: David van Weel
- Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Judith Uitermark
- Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Eppo Bruins
- Minister van Financiën: Eelco Heinen
- Minister van Defensie: Ruben Brekelmans
- Minister van Infrastructuur en Waterstaat: Barry Madlener
- Minister van Economische Zaken: Dirk Beljaarts
- Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur: Femke Wiersma
- Minister van Asiel en Migratie: Marjolein Faber
De staatssecretarissen
Een staatssecretaris helpt een minister bij de politieke leiding van een ministerie. Hij of zij is verantwoordelijk voor een specifiek beleidsterrein, de minister blijft eindverantwoordelijk. Een staatssecretaris treedt namens de minister op als de minister dat nodig vindt.
Niet op elk ministerie is er een staatssecretaris. En soms is er nog een extra minister. Dit hangt vooral af van de zwaarte van een ministerie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is bijvoorbeeld zo groot dat daar één minister en twee staatssecretarissen voor zijn, terwijl het ministerie van Economische Zaken alleen één minister heeft.
De staatssecretarissen van het kabinet Schoof:
Op dit moment zitten in het kabinet Schoof de volgende staatssecretarissen:
- Staatssecretaris Justitie en Veiligheid: Ingrid Coenradie
- Staatssecretaris Rechtsbescherming: Teun Struycken
- Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en digitalisering: Zsolt Szabó
- Staatssecretaris Herstel Groningen: Eddie van Marum
- Staatssecretaris Primair- en Voortgezet Onderwijs en Emancipatie: Mariëlle Paul
- Staatssecretaris Fiscaliteit en Douane: Folkert Idsinga
- Staatssecretaris Toeslagen: Nora Achahbar
- Staatssecretaris van Defensie: Gijs Tuinman
- Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu: Chris Jansen
- Staatssecretaris van Visserij, Voedselzekerheid en Natuur: Jean Rummenie
- Staatssecretaris Participatie en Integratie: Jurgen Nobel
- Staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke zorg: Vicky Maeijer
- Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport: Vincent Karremans
De koning
Vroeger was een koning echt de baas van de regering. Maar in 1848 veranderde de GrondwetIn de grondwet staan de grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. In de Grondwet staan ook regels over het bestuur van het land, bijvoorbeeld over de Koning, de regering, de Eerste en Tweede Kamer, de wetgeving, de rechtspraak, het bestuur van provincies en gemeenten, het heffen van belasting en de verhoudingen met andere landen. en sindsdien is dat niet meer zo.
Nu is koning Willem-Alexander officieel nog wel het hoofd van de regering, maar is hij niet de baas. Dat betekent niet dat hij niet belangrijk is. Iedere wetEen wetsvoorstel dat is aangenomen door de Tweede Kamer en daarna door de Eerste Kamer en dat vervolgens door de koning en zijn minister is ondertekend, is een wet. Een wet wordt in het Staatsblad gepubliceerd. Een wet bevat regels waar iedereen voor wie die wet bedoeld is zich aan moet houden. wordt door een minister én ook altijd door koning Willem-Alexander ondertekend. Op PrinsjesdagDe derde dinsdag in september. Op deze dag leest de Koning de troonrede voor. Het is het begin van het politieke jaar. spreekt hij de troonredeDe toespraak van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Hierin staan de plannen van de regering voor het komende jaar. uit.