Verbouwing Binnenhof

Waar vergadert iedereen als het Binnenhof wordt verbouwd?

Van 2022 tot zeker eind 2028 is het Binnenhof gesloten. Gedurende die tijd worden de gebouwen rond het Binnenhof verbouwd. De Eerste Kamer en Tweede Kamer verhuizen tijdelijk naar een andere plek. Hieronder kun je meer te weten komen over de plekken waar de Eerste Kamer en de Tweede Kamer tot die tijd vergaderen.

Eerste Kamer: Kazernestraat

Tijdens de verbouwing van het Binnenhof zit de Eerste Kamer aan de Kazernestraat. Het is geen oud gebouw, zoals aan het Binnenhof. Het gebouw stamt uit 1988 en werd eerst gebruikt door de Hoge Raad. De binnenkant van de plenaire zaal, waar de Eerste Kamer vergadert, is modern en grijs en er hangt een nieuw kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Navid Nuur. In het kunstwerk zitten veel verwijzingen naar de Eerste Kamer. Zo bestaat het uit twaalf vlakken die de provincies vertegenwoordigen, en uit 75 banen: het aantal leden van de Eerste Kamer. Wat hetzelfde is gebleven, is de kleur van de bankjes: die zijn nog altijd groen.

De plenaire zaal van de Eerste Kamer in de Kazernestraat

Tweede Kamer: Bezuidenhoutseweg 67

Tijdens de verbouwing van het Binnenhof zit de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg 67, dichtbij het Centraal Station van Den Haag. Dit gebouw, ‘B67’, stamt uit 1985 en werd eerst gebruikt als ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je foto’s ziet van deze nieuwe zaal, dan valt je misschien op dat de blauwe zetels (stoelen) van de Tweede Kamerleden er precies hetzelfde uitzien als in de zaal op het Binnenhof. Dat klopt: die stoelen zijn meegenomen uit de Tweede Kamer.

Achterin de plenaire zaal, waar de Tweede Kamer vergadert, staat een opvallend kunstwerk. Het heet ‘Aarde’ en bestaat uit vijf panelen met kluiten klei die uit heel Nederland komen. De kunstenaar, Jos de Putter, wil hiermee de buitenwereld voelbaar maken in het parlement. De vijf panelen vertellen een eigen verhaal, volgens De Putter. ‘Het zegt: dit is de aarde, hier ben ik. Ik nodig uit om naar de aarde te kijken, in het parlement.’

De plenaire zaal van de Tweede Kamer in B67

Torentje/Algemene Zaken: Bezuidenhoutseweg 73

Het ministerie van Algemene Zaken (dat is het ministerie van de minister-president) zat ook aan het Binnenhof. Dit ministerie verhuist tijdelijk naar de Bezuidenhoutseweg 73, in de buurt van de Tweede Kamer. De minister-president werkt normaal gesproken in het Torentje. Tijdens de verbouwing werkt hij in het Catshuis. De minister-president mag dit huis uit de 17e eeuw ook als zijn woning gebruiken. Minister-president Rutte gebruikt het echter vooral als vergaderplek en om bijzondere gasten te ontvangen.

Catshuis
Het Catshuis

Troonrede: de Koninklijke Schouwburg

In 2022 wordt de Troonrede voor het eerst voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg. Dit theater staat dichtbij het Binnenhof. De Koninklijke Schouwburg bestaat al sinds 1804 en is gebouwd als paleis. Je kunt er nog steeds naar theatervoorstellingen kijken.

In het theater is een koninklijke loge te vinden, een speciale aparte zitplek voor de koning en zijn familie. Zodat hij ongestoord naar het theater kan gaan.

Wist je dat Koning Willem II een tijdje de baas was van dit theater?

Koninklijke Schouwburg (foto Maurits Verbiest)

Grote Kerk

Ook de Ridderzaal is tijdens de verbouwing niet toegankelijk. Op Prinsjesdag werd de troonrede in 2020 en 2021 voorgelezen in de Grote Kerk, om de hoek van het Binnenhof. Deze kerk is al bijna net zo oud als het Binnenhof. Prinses Amalia is in deze kerk gedoopt.

De Troonrede in de Grote Kerk