Winnaars ‘Kamerlid voor een dag’ 2023 bekend!

Deelnemers van het debatspel: dank jullie wel! Jullie hebben goed gedebatteerd, naar elkaar geluisterd én er is te zien dat jullie er plezier in hebben gehad. Onze complimenten! Maar zoals bij elke wedstrijd kan helaas niet iedereen de winnaar zijn.

De winnaars doen op vrijdag 1 maart 2024 mee aan het finaledebat. Zij zullen ervaren hoe het is om voor een dag Kamerlid te zijn! Met elkaar gaan zij de strijd aan in een debat in de Eerste Kamer. Dat hoeven ze natuurlijk niet alleen te doen: échte Eerste en Tweede Kamerleden zullen de leerlingen coachen tot pro’s! Daarna gaan we naar de Tweede Kamer voor een rondleiding. En misschien komen we daar nog bekende gezichten tegen!

En dan nu… wie zijn die winnaars? Dat zijn… *tromgeroffel*:

  • Groep 6/7/8 van O.J.S. De Zevensprong in Emmeloord
  • Groep 7/8 van de Tienerschool in Sneek
  • Groep 7 van Kindcentrum De Bron in Zwijndrecht

Uit alle inzendingen zijn deze scholen geloot. Gefeliciteerd!

Eervolle vermelding

Naast de winnende inzendingen, zijn er heel veel andere leuke, slimme en creatieve inzendingen binnengekomen. Vier scholen willen we eervol vermelden en krijgen een verrassingspakket toegezonden:

  • Groep 7a en 7b van Dr. de Visserschool in Breda
  • Groep 7a van OBS De Groene Bogen uit Drunen
  • Plusklas 7 en 8 van Vereniging SMDB (De Bron, De Wegwijzer en Nederwoud) uit Lunteren
  • Groep 8 van de Veldhuizerschool in Ede

Niet gewonnen? Niet getreurd!

Mocht jullie klas dit jaar niet in de prijzen vallen, dan niet getreurd. Volgend jaar is er weer een nieuwe Derde Kamer-wedstrijd. Zet je beste beentje voor en doe vooral weer mee!

Lespakketten 2023-2024 ook online beschikbaar

Het lesprogramma van de Derde Kamer der Staten-Generaal editie 2023-2024 is bijna uitverkocht. Maar niet getreurd, allebei de lespakketten zijn ook digitaal te downloaden!

Online met je klas aan de slag? De Derde Kamer-handboekjes, de docentenhandleiding en de bijbehorende filmpjes zijn hier te vinden.

Ook op deze wijze is het mogelijk om mee te doen aan de wedstrijd ‘Kamerlid voor een dag’. Meedoen kan tot eind oktober 2023. De winnende klassen krijgen begin november 2023 bericht. Meer weten? Alle informatie is te vinden in de docentenhandleiding.

Het lesprogramma van de Derde Kamer bestaat uit twee gratis lespakketten: deel 1 voor beginners en deel 2 voor gevorderden. Het thema van de lespakketten is Prinsjesdag, maar je leert ook meer over hoe verkiezingen werken, wat een democratie is en wat de Staten-Generaal doet.

De nieuwe lespakketten voor schooljaar 2023-2024 zijn vanaf nu te bestellen!

Het lesprogramma van de Derde Kamer der Staten-Generaal bestaat uit twee gratis te bestellen lespakketten: deel 1 voor beginners en deel 2 voor gevorderden. Het thema van de lespakketten is Prinsjesdag en het lesmateriaal wordt dan ook geleverd in een heus koffertje! De nieuwe lespakketten voor schooljaar 2023-2024 zijn vanaf vandaag te bestellen.

Met één lespakket kun je vier lessen van een uur geven. Elke les bestaat uit een filmpje, opdrachten uit een werkboekje en een debatspel waarbij leerlingen als echte Kamerleden met elkaar in debat gaan. Wij raden aan om het lesprogramma in de week van Prinsjesdag in september te starten. Lukt dat niet? Het lesprogramma is ieder moment van het jaar te gebruiken om je klas wegwijs te maken in de landelijke politiek.

Bestellen

Klik hier om een lespakket te bestellen

Tip! Heb je al eens een koffertje met lesmateriaal besteld en deze nog steeds in je bezit? Kies dan voor een pakket zonder koffertje. Dit is duurzamer en zorgt ervoor dat we meer koffertjes kunnen leveren aan scholen die er nog geen hebben.

Je bestelling wordt na de zomervakantie geleverd waarbij rekening wordt gehouden met de regio’s.

Hoe wordt de Eerste Kamer gekozen?

Op woensdag 15 maart 2023 zijn er weer verkiezingen! Nederlanders die mogen stemmen, kunnen dan naar de stembus om hun stem uit te brengen. Dit keer kiezen zij de Provinciale Statenleden. Zij nemen beslissingen over jouw provincie. Bijvoorbeeld over milieu, of het openbaar vervoer.

De Provinciale Statenleden mogen ook de Eerste Kamerleden kiezen. Hoe dat zit? Dat lees je op deze pagina!

Eerste Kamer Plenair vanaf regeringstafel

Live meekijken met het Derde Kamer finaledebat

Ouders, familieleden en leraren van Derde Kamerleden: opgelet! Aanstaande vrijdag 25 november 2022 vindt het finaledebat van de Derde Kamer plaats. Leerlingen van groep 8 van De Ronde Maat, groep 7/8 van OBS de Wielewaal en groep 7 van Eben Haezer zullen met elkaar het spannendste debat van het jaar voeren!

Dat debat is ook vanuit huis, school of werk te volgen! Kijk vrijdag vanaf 10.45 uur live mee via deze link.
Kijken jullie ook mee?

Heb je het gratis nieuwe lesmateriaal voor 2022/2023 al? Download dit voor Prinsjesdag!

Ga nu nog snel naar het digitale lespakket!

Ieder lespakket bestaat uit docentenhandleidingen en 33 handboekjes Politiek voor de leerlingen.

Het lespakket is gratis te bestellen (helaas zijn de koffertjes al op, wegens grote interesse) of te downloaden.

Gebruik het lesmateriaal in de week voor Prinsjesdag – dinsdag 20 september 2022!

Kijk voor meer informatie over de leskoffer bij het onderdeel ‘Lesmateriaal’.

Bestel gratis het lespakket (nu niet meer verkrijgbaar)

Bekijk het korte filmpje van een dagje Binnenhof (34 seconden)

De Derde Kamer der Staten-Generaal is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos.

Doe mee aan de debatwedstrijd en win een dagje Binnenhof!

PDF van de poster wedstrijd 2022

Maak zelf een verslag van jullie debat; het plan en de argumenten en stuur het naar ons.

Dit verslag kan een werkstuk, fotorapportage of een filmpje (max. 5 min) zijn van je groep.

Stuur jullie inzending tot 29 oktober 2022 naar de redactie van de Derde Kamer en maak kans op een mooie prijs of de hoofdprijs met een echt debat in de Eerste Kamer en een bezoek aan de Tweede Kamer.

Finaledebat Mei 2022

Op 13 mei gingen de winnaars van de debatwedstrijd met elkaar in debat. Je kunt hier een filmpje kijken met een verslag van de dag.

Derde Kamer Finaledebat 2022

Derde Kamerkoffertjes 2021 aangeboden

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft uit handen van een leerlingen uit groep 7a van de basisschool De Margriet uit Rotterdam de eerste exemplaren ontvangen van de koffertjes met lesmateriaal voor de Derde Kamer, het onderwijsproject van beide Kamers in samenwerking met ProDemos voor de groepen 7 en 8 van de basisschool.

De Derde Kamer is een gratis interactief lesprogramma over de Nederlandse parlementaire democratie voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Op een speelse manier leren kinderen hoe de politiek werkt. Het lesprogramma bestaat uit twee delen: deel 1 voor beginners en deel 2 voor gevorderden. Het lesmateriaal is tevens digitaal geschikt gemaakt, zodat leerlingen dit  individueel kunnen doorlopen in plaats van klassikaal.

Basisscholen in Nederland kunnen de koffertjes aanvragen voor gebruik in de les via www.derdekamer.nl.

Alternatief evenement voor de finalisten finaledebat wedstrijd op 28 mei 2021

Aanstaande vrijdag 28 mei 2021 zullen de finalisten

  • Groep 8a van basisschool Het Mozaïek uit Arnhem
  • Groep 8b van basisschool Het Mozaïek uit Arnhem
  • Groep 7/8 van de Petrus Datheenschool uit Rotterdam

een digitaal evenement meemaken in plaats van een debat vanuit de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Het team van de Derde Kamer heeft een alternatief programma opgezet waarbij we een digitaal kijkje nemen in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en de Ridderzaal. Wij hopen dat de finalisten dit als een leuk evenement zullen ervaren. Wij hebben er in elk geval zin in!

5 online evenementen om ook nu kennis te delen en te ontmoeten | Artikel | Overheid van nu