Basisschoolleerlingen zijn Kamerlid voor een dag

Ruim 60 kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool waren vrijdag 1 maart voor één dag Kamerlid! Ze discussieerden met elkaar over stellingen en werden gecoacht door échte Eerste en Tweede Kamerleden.

De kinderen kwamen van drie scholen uit heel Nederland: groep 7 van KC de Bron uit Zwijndrecht, groep 7/8 van Tienerschool Sneek en groep 6/7/8 van O.J.S. de Zevensprong uit Emmeloord. Zij hebben in het najaar meegedaan aan het debatspel dat bij het lesprogramma van de Derde Kamer hoort. De drie scholen zijn geloot uit alle inzendingen.

Debat

Tijdens het debat zijn de leerlingen verdeeld over drie fracties; de groene, de blauwe en de roze fractie. Onder begeleiding van Eerste Kamerleden Caspar van den Berg, Hetty Janssen, Paul van Meenen en Martin van Rooijen, Tweede Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen en Sandra Palmen-Schlangen en medewerkers van de Eerste en Tweede Kamer hebben zij eerst in de fracties drie stellingen voorbereid, waarover vervolgens onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn is gedebatteerd.

De drie stellingen waren:

  • Het moet verboden worden om zelf vuurwerk af te mogen steken (groene fractie)
  • Kinderen van groepen 7 en 8 zouden ook maatschappelijke stages moeten doen, bijv. meehelpen in bejaardenhuizen of op boerderijen (blauwe fractie)
  • Mensen die de wet overtreden moeten vaker gevangenisstraf krijgen in plaats van een taakstraf (roze fractie)

Aan het einde stemden de kinderen welke fractie zij het beste vonden. De roze fractie kwam daarbij als winnaar uit de bus!

Na afloop van het debat was er voor iedereen een lunch met pannenkoeken in het restaurant van de Eerste Kamer. Aansluitend kregen de kinderen een rondleiding door de Tweede Kamer.

Kamerlid voor een dag

De wedstrijd ‘Kamerlid voor een dag’ is onderdeel van het Derde Kamer-lesprogramma, een gezamenlijk initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat. Het Derde Kamer-programma bestaat uit een gratis lespakket voor groep 7 en 8 van de basisschool. Met de Derde Kamer ontdekken leerlingen alles over Prinsjesdag, hoe verkiezingen werken, wat een democratie is en wat het parlement eigenlijk doet. Het was de 19e keer dat dit Derde Kamerdebat plaatsvond.

Wil jij met jouw klas ook kans maken op zo’n dag als Kamerlid? Bestel dan dit jaar ook weer het lespakket de Derde Kamer! Wil je een seintje wanneer deze weer beschikbaar is? Geef je e-mailadres hier dan eenmalig door. 

Krijg seintje als de koffers voor 2024 te bestellen zijn

Vanaf eind mei kun je de Derde Kamer-koffertjes voor Prinsjesdag 2024 bestellen.

Wil je tegen die tijd een seintje krijgen? Geef dan je mailadres aan ons door via derdekamer.nl/seintje. Je wordt dan doorgestuurd naar een formulier.

We gebruiken je adres alleen om je op de hoogte te houden over het koffertje.

Winnaars ‘Kamerlid voor een dag’ 2023 bekend!

Deelnemers van het debatspel: dank jullie wel! Jullie hebben goed gedebatteerd, naar elkaar geluisterd én er is te zien dat jullie er plezier in hebben gehad. Onze complimenten! Maar zoals bij elke wedstrijd kan helaas niet iedereen de winnaar zijn.

De winnaars doen op vrijdag 1 maart 2024 mee aan het finaledebat. Zij zullen ervaren hoe het is om voor een dag Kamerlid te zijn! Met elkaar gaan zij de strijd aan in een debat in de Eerste Kamer. Dat hoeven ze natuurlijk niet alleen te doen: échte Eerste en Tweede Kamerleden zullen de leerlingen coachen tot pro’s! Daarna gaan we naar de Tweede Kamer voor een rondleiding. En misschien komen we daar nog bekende gezichten tegen!

En dan nu… wie zijn die winnaars? Dat zijn… *tromgeroffel*:

  • Groep 6/7/8 van O.J.S. De Zevensprong in Emmeloord
  • Groep 7/8 van de Tienerschool in Sneek
  • Groep 7 van Kindcentrum De Bron in Zwijndrecht

Uit alle inzendingen zijn deze scholen geloot. Gefeliciteerd!

Eervolle vermelding

Naast de winnende inzendingen, zijn er heel veel andere leuke, slimme en creatieve inzendingen binnengekomen. Vier scholen willen we eervol vermelden en krijgen een verrassingspakket toegezonden:

  • Groep 7a en 7b van Dr. de Visserschool in Breda
  • Groep 7a van OBS De Groene Bogen uit Drunen
  • Plusklas 7 en 8 van Vereniging SMDB (De Bron, De Wegwijzer en Nederwoud) uit Lunteren
  • Groep 8 van de Veldhuizerschool in Ede

Niet gewonnen? Niet getreurd!

Mocht jullie klas dit jaar niet in de prijzen vallen, dan niet getreurd. Volgend jaar is er weer een nieuwe Derde Kamer-wedstrijd. Zet je beste beentje voor en doe vooral weer mee!

Lespakketten 2023-2024 ook online beschikbaar

Het lesprogramma van de Derde Kamer der Staten-Generaal editie 2023-2024 is bijna uitverkocht. Maar niet getreurd, allebei de lespakketten zijn ook digitaal te downloaden!

Online met je klas aan de slag? De Derde Kamer-handboekjes, de docentenhandleiding en de bijbehorende filmpjes zijn hier te vinden.

Ook op deze wijze is het mogelijk om mee te doen aan de wedstrijd ‘Kamerlid voor een dag’. Meedoen kan tot eind oktober 2023. De winnende klassen krijgen begin november 2023 bericht. Meer weten? Alle informatie is te vinden in de docentenhandleiding.

Het lesprogramma van de Derde Kamer bestaat uit twee gratis lespakketten: deel 1 voor beginners en deel 2 voor gevorderden. Het thema van de lespakketten is Prinsjesdag, maar je leert ook meer over hoe verkiezingen werken, wat een democratie is en wat de Staten-Generaal doet.

De nieuwe lespakketten voor schooljaar 2023-2024 zijn vanaf nu te bestellen!

Het lesprogramma van de Derde Kamer der Staten-Generaal bestaat uit twee gratis te bestellen lespakketten: deel 1 voor beginners en deel 2 voor gevorderden. Het thema van de lespakketten is Prinsjesdag en het lesmateriaal wordt dan ook geleverd in een heus koffertje! De nieuwe lespakketten voor schooljaar 2023-2024 zijn vanaf vandaag te bestellen.

Met één lespakket kun je vier lessen van een uur geven. Elke les bestaat uit een filmpje, opdrachten uit een werkboekje en een debatspel waarbij leerlingen als echte Kamerleden met elkaar in debat gaan. Wij raden aan om het lesprogramma in de week van Prinsjesdag in september te starten. Lukt dat niet? Het lesprogramma is ieder moment van het jaar te gebruiken om je klas wegwijs te maken in de landelijke politiek.

Bestellen

Klik hier om een lespakket te bestellen

Tip! Heb je al eens een koffertje met lesmateriaal besteld en deze nog steeds in je bezit? Kies dan voor een pakket zonder koffertje. Dit is duurzamer en zorgt ervoor dat we meer koffertjes kunnen leveren aan scholen die er nog geen hebben.

Je bestelling wordt na de zomervakantie geleverd waarbij rekening wordt gehouden met de regio’s.

Hoe wordt de Eerste Kamer gekozen?

Op woensdag 15 maart 2023 zijn er weer verkiezingen! Nederlanders die mogen stemmen, kunnen dan naar de stembus om hun stem uit te brengen. Dit keer kiezen zij de Provinciale Statenleden. Zij nemen beslissingen over jouw provincie. Bijvoorbeeld over milieu, of het openbaar vervoer.

De Provinciale Statenleden mogen ook de Eerste Kamerleden kiezen. Hoe dat zit? Dat lees je op deze pagina!

Eerste Kamer Plenair vanaf regeringstafel

Live meekijken met het Derde Kamer finaledebat

Ouders, familieleden en leraren van Derde Kamerleden: opgelet! Aanstaande vrijdag 25 november 2022 vindt het finaledebat van de Derde Kamer plaats. Leerlingen van groep 8 van De Ronde Maat, groep 7/8 van OBS de Wielewaal en groep 7 van Eben Haezer zullen met elkaar het spannendste debat van het jaar voeren!

Dat debat is ook vanuit huis, school of werk te volgen! Kijk vrijdag vanaf 10.45 uur live mee via deze link.
Kijken jullie ook mee?

Heb je het gratis nieuwe lesmateriaal voor 2022/2023 al? Download dit voor Prinsjesdag!

Ga nu nog snel naar het digitale lespakket!

Ieder lespakket bestaat uit docentenhandleidingen en 33 handboekjes Politiek voor de leerlingen.

Het lespakket is gratis te bestellen (helaas zijn de koffertjes al op, wegens grote interesse) of te downloaden.

Gebruik het lesmateriaal in de week voor Prinsjesdag – dinsdag 20 september 2022!

Kijk voor meer informatie over de leskoffer bij het onderdeel ‘Lesmateriaal’.

Bestel gratis het lespakket (nu niet meer verkrijgbaar)

Bekijk het korte filmpje van een dagje Binnenhof (34 seconden)

De Derde Kamer der Staten-Generaal is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos.

Doe mee aan de debatwedstrijd en win een dagje Binnenhof!

PDF van de poster wedstrijd 2022

Maak zelf een verslag van jullie debat; het plan en de argumenten en stuur het naar ons.

Dit verslag kan een werkstuk, fotorapportage of een filmpje (max. 5 min) zijn van je groep.

Stuur jullie inzending tot 29 oktober 2022 naar de redactie van de Derde Kamer en maak kans op een mooie prijs of de hoofdprijs met een echt debat in de Eerste Kamer en een bezoek aan de Tweede Kamer.

Finaledebat Mei 2022

Op 13 mei gingen de winnaars van de debatwedstrijd met elkaar in debat. Je kunt hier een filmpje kijken met een verslag van de dag.

Derde Kamer Finaledebat 2022