Basisschoolleerlingen zijn Kamerlid voor een dag

Ruim 60 kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool waren vrijdag 1 maart voor één dag Kamerlid! Ze discussieerden met elkaar over stellingen en werden gecoacht door échte Eerste en Tweede Kamerleden.

De kinderen kwamen van drie scholen uit heel Nederland: groep 7 van KC de Bron uit Zwijndrecht, groep 7/8 van Tienerschool Sneek en groep 6/7/8 van O.J.S. de Zevensprong uit Emmeloord. Zij hebben in het najaar meegedaan aan het debatspel dat bij het lesprogramma van de Derde Kamer hoort. De drie scholen zijn geloot uit alle inzendingen.

Debat

Tijdens het debat zijn de leerlingen verdeeld over drie fracties; de groene, de blauwe en de roze fractie. Onder begeleiding van Eerste Kamerleden Caspar van den Berg, Hetty Janssen, Paul van Meenen en Martin van Rooijen, Tweede Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen en Sandra Palmen-Schlangen en medewerkers van de Eerste en Tweede Kamer hebben zij eerst in de fracties drie stellingen voorbereid, waarover vervolgens onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn is gedebatteerd.

De drie stellingen waren:

  • Het moet verboden worden om zelf vuurwerk af te mogen steken (groene fractie)
  • Kinderen van groepen 7 en 8 zouden ook maatschappelijke stages moeten doen, bijv. meehelpen in bejaardenhuizen of op boerderijen (blauwe fractie)
  • Mensen die de wet overtreden moeten vaker gevangenisstraf krijgen in plaats van een taakstraf (roze fractie)

Aan het einde stemden de kinderen welke fractie zij het beste vonden. De roze fractie kwam daarbij als winnaar uit de bus!

Na afloop van het debat was er voor iedereen een lunch met pannenkoeken in het restaurant van de Eerste Kamer. Aansluitend kregen de kinderen een rondleiding door de Tweede Kamer.

Kamerlid voor een dag

De wedstrijd ‘Kamerlid voor een dag’ is onderdeel van het Derde Kamer-lesprogramma, een gezamenlijk initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat. Het Derde Kamer-programma bestaat uit een gratis lespakket voor groep 7 en 8 van de basisschool. Met de Derde Kamer ontdekken leerlingen alles over Prinsjesdag, hoe verkiezingen werken, wat een democratie is en wat het parlement eigenlijk doet. Het was de 19e keer dat dit Derde Kamerdebat plaatsvond.

Wil jij met jouw klas ook kans maken op zo’n dag als Kamerlid? Bestel dan dit jaar ook weer het lespakket de Derde Kamer! Wil je een seintje wanneer deze weer beschikbaar is? Geef je e-mailadres hier dan eenmalig door.