Filmpje Derde Kamer finaledebat 2014

Op vrijdag 7 november vond het grote Derde Kamer finaledebat plaats. Leerlingen van drie basisscholen traden met elkaar in debat over de stellingen ‘Kinderen zijn verplicht twee uur per week aan vrijwilligerswerk te besteden’, ‘Zwarte piet moet zwart blijven’ en ‘Zelf vuurwerk afsteken wordt verboden’.

De leerlingen werden ingedeeld in de groene, blauwe of roze fractie. Samen met enkele Eerste en Tweede Kamerleden werd het debat voorbereid.  Welke argumenten kon je bedenken voor je stelling? En wat zou de tegenpartij kunnen inbrengen? Wie zouden er eigenlijk gaan spreken?

Na het vurige debat werd er gestemd op de partij die hun stelling het best had verdedigd. Na enkele spannende minuten kwam de groene fractie met de stelling ‘Zwarte piet moet blijven’ als winnaar uit de bus. Aangezien debatteren hongerig maakt, stonden er daarna stapels pannenkoeken klaar. Als afsluiting volgde een bezoek aan de Ridderzaal en de Tweede Kamer.

Net als bij echte debatten werd het debat ook gefilmd. Was je erbij en wil je zien hoe je als woordvoerder in spe door een microfoon praat? Misschien wil je wel aan je ouders laten zien hoe goed je het deed. Of was je er niet bij maar ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe andere leerlingen debatteerden? Bekijk dan hier een sfeerimpressie van het Derde Kamer finaledebat.

Het gehele debat terugzien? Klik hier

Foto’s van deze dag bekijken? Klik hier