Nadat koningIn een koninkrijk zoals Nederland is de Koning het staatshoofd. Iemand wordt koning door erfopvolging: het oudste kind van de koning(in) wordt meestal de volgende koning(in). De Koning wordt dus niet gekozen door het volk. Sinds 30 april 2013 is Koning Willem-Alexander het staatshoofd van Nederland. Landen die geen koninkrijk zijn, noem je meestal een republiek en die hebben dan vaak een president als staatshoofd. Willem-Alexander de TroonredeDe toespraak van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Hierin staan de plannen van de regering voor het komende jaar. heeft voorgelezen, brengt de ministerIemand die lid is van de regering en leiding geeft aan een ministerie. van Financiën een koffertjeHiermee wordt de koffer bedoeld waarin de begrotingsplannen zitten die de minister van Financiën op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer brengt. naar de Tweede Kamer.
Het koffertje
In dat koffertje zitten de RijksbegrotingAlle plannen van de regering voor het komende jaar en de manier waarop zij deze plannen wil gaan betalen. Deze begroting wordt op Prinsjesdag aangeboden aan de Tweede Kamer. en de MiljoenennotaDe miljoenennota is een korte uitleg van de rijksbegroting, met daarin een overzicht van inkomsten en uitgaven en de stand van de economie en de overheidsfinanciën.. In de Rijksbegroting staat hoeveel geld de regeringDe koning en de ministers. het komende jaar gaat uitgeven en wat zij gaat ontvangen aan belastingen. De Miljoenennota is een korte uitleg van de Rijksbegroting, met daarin een overzicht van inkomsten en uitgaven en de stand van de economie en de overheidsfinanciën. De minister van Financiën overhandigt de Rijksbegroting en de Miljoenennota aan de VoorzitterDe Voorzitter van de Kamer is een Kamerlid die door de andere leden is gekozen om voorzitter van de Kamer te zijn en de vergaderingen te leiden. van de Tweede Kamer.
Rijksbegroting
In de Rijksbegroting staat bijvoorbeeld dat er extra geld moet komen voor kinderen uit arme gezinnen. Zodat zij ook de zwemlessen, voetbalschoenen of een fiets kunnen betalen.
Misschien heeft de regering besloten om nieuwe wegen te bouwen om de files op te lossen, of misschien besteden ze het geld liever aan het onderhoud van dijken om ons land te beschermen tegen de zee. Ziekenhuizen, leger, milieu, openbaar vervoer, vluchtelingenopvang… Overal worden plannen voor gemaakt.
Wat gebeurt er na Prinsjesdag?
Na PrinsjesdagDe derde dinsdag in september. Op deze dag leest de Koning de troonrede voor. Het is het begin van het politieke jaar. gaan de leden van de Tweede Kamer aan de slag. Ze moeten bepalen of ze de plannen van de regering goed vinden. Dat doen ze door met elkaar en met het kabinetHet gehele team van alle ministers en staatssecretarissen. te debatteren. En als de Tweede Kamer alle plannen heeft bekeken en goedgekeurd, gaat ook de Eerste Kamer aan de slag.
Meer weten over Prinsjesdag? Dat vind je hier.