De derde dinsdag

Wat zit er in het koffertje?

Nadat koning Willem-Alexander de Troonrede heeft voorgelezen, brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer.

Het koffertje

 
In dat koffertje zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. In de Rijksbegroting staat hoeveel geld de regering het komende jaar gaat uitgeven en wat zij gaat ontvangen aan belastingen. De Miljoenennota is een korte uitleg van de Rijksbegroting, met daarin een overzicht van inkomsten en uitgaven en de stand van de economie en de overheidsfinanciën. De minister van Financiën overhandigt de Rijksbegroting en de Miljoenennota aan de Voorzitter van de Tweede Kamer. 

Bobby met het koffertje

Rijksbegroting

In de Rijksbegroting staat bijvoorbeeld dat er extra geld moet komen voor kinderen uit arme gezinnen. Zodat zij ook de zwemlessen, voetbalschoenen of een fiets kunnen betalen.  

Misschien heeft de regering besloten om nieuwe wegen te bouwen om de files op te lossen, of misschien besteden ze het geld liever aan het onderhoud van dijken om ons land te beschermen tegen de zee.  Ziekenhuizen, leger, milieu, openbaar vervoer, vluchtelingenopvang… Overal worden plannen voor gemaakt.

Wat gebeurt er na Prinsjesdag?

Na Prinsjesdag gaan de leden van de Tweede Kamer aan de slag. Ze moeten bepalen of ze de plannen van de regering goed vinden. Dat doen ze door met elkaar en met het kabinet te debatteren. En als de Tweede Kamer alle plannen heeft bekeken en goedgekeurd, gaat ook de Eerste Kamer aan de slag.

Meer weten over Prinsjesdag? Dat vind je hier.