Het BinnenhofHet Binnenhof is een plein in het centrum van Den Haag, met in het midden de Ridderzaal en daaromheen de gebouwen van de Eerste Kamer, Tweede Kamer en het Torentje. Het Binnenhof wordt nu verbouwd. in Den Haag is al eeuwenlang de plaats van waaruit Nederland wordt bestuurd. Het Binnenhof wordt momenteel verbouwd en is daarom zeker tot 2027 dicht.
Het Binnenhof
Het Binnenhof is het politieke centrum van Nederland. Links voor de RidderzaalDe Ridderzaal is een beroemde grote zaal in een heel oud gebouw op het Binnenhof. Tot en met 2019 las de Koning daar elk jaar op Prinsjesdag de troonrede voor. De Ridderzaal wordt nu verbouwd en gaat pas in 2027 weer open. is de Eerste Kamer en rechts de Tweede Kamer. Links achter de Ridderzaal is het ministerieHet kantoor van een minister en staatssecretaris. Hier werken veel mensen die de minister helpen om plannen te maken en deze plannen uit te voeren. De mensen die op een ministerie werken, heten ambtenaren. van Algemene Zaken. Daar werkt de minister-presidentDe minister die de vergaderingen van de ministerraad voorzit en in de praktijk de leider van het kabinet is. Een andere naam voor minister-president is premier..
Vroeger was het Binnenhof de woonplaats van verschillende graven. Er stonden woningen, stallen en een smederij. Later zijn er steeds meer gebouwen neergezet en kregen ook de Staten-GeneraalDe naam van het Nederlandse parlement, dat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer der Staten-Generaal bestaat. een vergaderzaal op het Binnenhof.
Graaf Willem II gaf in de 13de eeuw opdracht om de Ridderzaal te bouwen, en het gebouw is voltooid onder graaf Floris V. De muren van de Ridderzaal zijn wel 1,2 meter dik. Het was een ontvangstzaal waar belangrijke gasten werden ontvangen. Tot 2019 was het ook de plek waar elk jaar op PrinsjesdagDe derde dinsdag in september. Op deze dag leest de Koning de troonrede voor. Het is het begin van het politieke jaar. de TroonredeDe toespraak van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Hierin staan de plannen van de regering voor het komende jaar. werd voorgelezen door de KoningIn een koninkrijk zoals Nederland is de Koning het staatshoofd. Iemand wordt koning door erfopvolging: het oudste kind van de koning(in) wordt meestal de volgende koning(in). De Koning wordt dus niet gekozen door het volk. Sinds 30 april 2013 is Koning Willem-Alexander het staatshoofd van Nederland. Landen die geen koninkrijk zijn, noem je meestal een republiek en die hebben dan vaak een president als staatshoofd..
De Rolzaal was het huis van graaf Willem II en zijn familie. Vanaf 1511 werd deze zaal gebruikt voor rechtszaken. De beslissingen van de rechters werden op grote rolpapieren in de zaal opgehangen. Vandaar de naam Rolzaal.
Prins Maurits, die rond 1600 leefde, is ook één van de bewoners van het Binnenhof geweest. Hij heeft de hoge hoektoren aan de rand van de Hofvijver laten bouwen. Deze toren wordt daarom de Mauritstoren genoemd.
Meer over de Geschiedenis van de Nederlandse democratie.
Het Eerste Kamergebouw
In de 17e eeuw is het Binnenhof voor een deel afgebroken en is de vergaderzaal van de StatenDe volksvertegenwoordiging van een provincie. De Staten worden ook wel de Provinciale Staten genoemd. van Holland en West-Friesland gebouwd. Eind 18e en begin 19e eeuw werd deze vergaderzaal gebruikt als militaire school. Sinds 1849 is het de vergaderzaal van de 75 leden van de Eerste Kamer. Voor die tijd, van 1815 tot 1849, vergaderden de Eerste KamerledenEen Eerste Kamerlid is één van de 75 mensen die door de Provinciale Staten zijn gekozen om het Nederlandse volk te vertegenwoordigen in de Eerste Kamer. in de TrêveszaalDe vergaderzaal van de ministerraad..
De zaal heeft een heel bijzonder plafond: een groot schilderij waarop je allemaal mensen ziet uit andere landen, die ‘luisteren’ naar wat er wordt gezegd. Ook hangt in deze zaal een groot schilderij van koning Willem II.
Deze vergaderzaal van de Eerste Kamer wordt nu (net als de rest van het Binnenhof) gerestaureerd. Daarom vergadert de Eerste Kamer tijdelijk in een ander gebouw in Den Haag, aan de Kazernestraat dicht bij het Binnenhof. Dat duurt waarschijnlijk tot 2027 of 2028. Dan keert de Eerste Kamer terug naar het Binnenhof.
De Tweede Kamer
De Tweede Kamer vergaderde vroeger (vanaf 1815) in de oude, rechthoekige balzaal van Prins Willem V. Toen in 1956 het aantal Kamerleden werd uitgebreid tot 150, werd deze zaal eigenlijk te klein. Maar pas in 1992 was het gelukt om een nieuwe zaal te laten bouwen voor de plenaire vergaderingen. Sindsdien wordt de oude Balzaal gebruikt voor lezingen, presentaties, concerten en speciale gebeurtenissen, zoals het bekendmaken van de uitslag van de verkiezingenDe manier waarop mensen in een gemeente, provincie of land via stemming iemand kiezen om hen te vertegenwoordigen..
De nieuwe, halfronde zaal waar de Tweede Kamer sinds 28 april 1992 vergadert, is onderdeel van het nieuwste gedeelte van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bestaat in zijn geheel uit meerdere gebouwen, waaronder de voormalige ministeries van Justitie en Koloniën en een oud hotel. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden, met als centrale plek de grote hal: de Statenpassage.
Het Binnenhof wordt nu gerestaureerd en ook de Tweede Kamer wordt verbouwd. Daarom vergadert de Tweede Kamer tijdelijk in ‘B67’, een ander gebouw in Den Haag aan de Bezuidenhoutseweg dicht bij het Centraal Station. Dit duurt naar verwachting tot 2027 of 2028. Daarna keert de Tweede Kamer terug naar het Binnenhof.
Trêveszaal
In 1696 werd een zaal gebouwd waar gasten van de Staten-Generaal op een nette manier ontvangen konden worden. Eerder al, in 1608, hadden op diezelfde plek de onderhandelingen plaatsgevonden die tot het Twaalfjarig Bestand hadden geleid, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De naam van de nieuwe zaal van 1696, Trêveszaal, verwijst daar naar: ‘trêves’ betekent ‘bestand’.
De Trêveszaal is sinds 1977 de vaste vergaderzaal van de ministerraadDe vergadering van alle ministers. De ministerraad vindt iedere vrijdag plaats.. De Trêveszaal en de ernaast gelegen Statenzaal worden ook gebruikt voor officiële ontvangsten van de minister-president en de ministerraad.
Torentje
Eén van de oudste gebouwen aan het Binnenhof is het TorentjeDe werkkamer van de minister-president aan het Binnenhof.. De graven van Holland gebruikten het Torentje vroeger als zomerhuisje. Later was het een herberg en daarna een kantoor. In 1849 gebruikte ministerIemand die lid is van de regering en leiding geeft aan een ministerie. van Binnenlandse Zaken Thorbecke het Torentje als werkkamer. Bovenin is sinds de vorige eeuw de werkkamer van de minister-president te vinden.
Wil je de gebouwen aan het Binnenhof van binnen bekijken? Ga dan naar Binnenhofonline.nl
Ridderzaal
De Ridderzaal is gebouwd in de 14e eeuw. Koning Willem-Alexander las hier tot 2019 elk jaar de Troonrede voor.
Lees meer over de Troonrede.